Een profetie ontvangen, en nu?

Toen we voor je in gebed waren, zag ik je een berg beklimmen. Je kwam steeds hoger en hoger.  En er kwamen steeds meer mensen achter je aan… Ik denk dat het betekent dat je door mag gaan op je weg en dat anderen je vanzelf zullen volgen.

Heb jij ook weleens een profetisch woord gekregen? Misschien klopte het gelijk, of voelde het juist veel te ver weg. Maar wat moet je met een profetisch woord? We geven je graag drie tips:

Gebed

Bid voor de profetie. Als het woord of beeld iets van God voor jou is, wil de Heilige Geest je helpen om het te ontvangen. Vraag de Heilige Geest of Hij je meer wil laten zien over de profetie. En of Hij duidelijk wil maken of je nu iets met dit woord of beeld kan doen of dat het voor later is. Door God vragen te stellen en te luisteren wat Hij zegt, kun je ontdekken wat de profetie voor jou betekent.

Geloof

Vaak voelt een profetie te groot, te ver of te onmogelijk. Maar profetie gaat niet over ons gevoel, maar over Gods visie! Het ontvangen van een profetie vraagt daarom altijd om geloof in God. Hoe oefen je dit geloof? Schrijf de profetie op, lees hem regelmatig terug en bid ervoor. Zo worden je gedachten gevormd door de woorden die God spreekt. Juist op de momenten dat het onmogelijk lijkt, geeft dit hoop en moed om het vol te houden. En hoe mooi is het, om profetische woorden terug te lezen die zijn uitgekomen!

Gaan

Een profetie hoef je gelukkig zelf niet te vervullen, maar soms kun je wel iets doen! Als God je ziet als een leider die bergen beklimt, dan moet je misschien wat aanpassingen doen in je leven? Je kan nadenken voor wie jij nu een voorbeeld bent, en wie jou op dit moment volgen. En misschien mag je nog wat zekerder zijn over de richting die je uitgaat? Aan zijn jonge collega Timotheüs schreef Paulus: “Veronachtzaam de genade die je geschonken is niet; je dankt haar aan de profetische woorden die de raad van oudsten over jou, onder handoplegging, heeft uitgesproken.” (1 Timotheüs 4:14). Hoe jong of onervaren Timotheüs zich ook voelde, de profetische woorden gaven hem de genade en de opdracht om voorganger te zijn.

En als het nu niet van God is…

Het kan ook zijn dat je twijfelt of de profetie wel van God was. Het voelde bijvoorbeeld niet opbouwend of bemoedigend. Of de toepassing werd te snel gemaakt. Dat kan, want mensen maken soms fouten en met profetie zitten we er ook weleens (gedeeltelijk) naast. Daarom mogen we profetische woorden samen met God en anderen onderzoeken. Een voorbeeld hiervan zien we in Handelingen 21:10-14. De profeet Agabus profeteerde dat Paulus gevangen genomen zou worden in Jeruzalem. Iedereen zei daarom: “blijf bij ons!” Het beeld klopte, maar de uitleg niet. Want Paulus wist dat God hem naar Jeruzalem zond, zelfs als dat gevangenschap betekende. Krijg je een profetisch woord waarover je twijfelt? Leg dit dan bij God neer en laat het daar liggen. Als God er meer over wil zeggen, dan is Hij zeker in staat dat te doen!

Wil je doorpraten over profetie, heb je een vraag of wil je er meer over weten: neem contact op! En wil je iets ervaren van woorden van God, meld je aan voor de volgende Worshipavond!