Amsterdam in aanbidding

Wat zie je als je naar buiten kijkt? Vanuit mijn werkplek zie ik  hardlopers langs het water rennen, vrienden die met een koffie to go een rondje lopen en op de achtergrond is een grote groep bouwvakkers bezig met de renovatie van een enorm kantoorpand. Iedereen doet zijn ding, op het eerste gezicht niets bijzonders. Maar opeens vraag ik mij af:  Waarom doen we wat we doen? Waarom besteden we aandacht, tijd en geld aan het een en niet aan het ander?

Volgens mij heeft dit iets te maken met waarde. Wie vriendschappen waardevol vindt, neemt graag de tijd voor een wandeling. Wie een gezond en fit lichaam wil, vindt sporten de moeite waard. En op grote schaal, voor het bedrijfsleven en de stad is economische groei van groot belang. Dus voor het kantoorgebouw worden kosten noch moeite gespaard. Vaak gebeurt dit onbewust en pas als je even stil staat, ontdek je wat voor jou de tijd, moeite en inzet waard is.

Bij aanbidding gaat het ook over waarde. In het woord ‘worship’ hoor je niet voor niets het woord ‘worthy’ terug. Want steeds weer zijn er mensen die God de moeite waard vinden. Prachtige kerkgebouwen op markante plekken in de stad herinneren daaraan. Maar dat geldt net zo goed voor momenten waarop mensen tijd nemen voor God door gebed, muziek of stilte. Aanbidding is daarmee misschien niet zo anders dan we dagelijks doen; aandacht geven aan dat wat waarde heeft.

En wie de moeite neemt om te aanbidden, ontdekt dat God Zijn waarde meer dan waarmaakt. Als ik een moment mijn ogen op Jezus richt, ontdek ik dat Hij mij vrede geeft. Als we voor God zingen, ervaren we dat er vreugde is. Wie zich richt op de hemel, voelt dat er liefde in overvloed is. Voor ons is er daarom alle reden om ruimte te maken voor God in ons leven. En voor jou? Wat is voor jou waardevol? We lezen het graag in de comments!